Sosyal Medya Yönetimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

Sosyal medya; içeriklerin büyük bir kısmının kullanıcılar tarafından oluşturulduğu ve karşılıklı etkileşimin yanı sıra interaktif bir şekilde diyalog kurabildiğiniz, tek yönlü bilgi paylaşmından çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına olanak tanıyan medya sistemidir.

Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulması tek taraflı iletişimin yerini çift taraflı ve etkileşimsel bir yapıya bürünmesiyle birlikte sosyal medya dediğimiz kavramın temeli de atılmış oldu. Zira internet kullanımının her geçen gün artması ve hayatımızın bir parçası haline gelmesi bu platformların önlenemez yükselişinin önünü açtı. İnsanlar günlerinin büyük bir çoğunluğunu bu online mecralarda geçiriyorlar. Sosyal medya kullanımı artık bir gereklilikten ziyade ihtiyaç haline geldi. Takip ettiğiniz insanların ne yaptığından, ne yediğinden, ne içtiğinden haberdar olmanız daha doğrusu bu konudaki insan merakı sosyal medya kullanıcılarının neden bu alanlara bu kadar yöneldiğinin belki de en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal Medya Yönetimi

Online mecraların kulanımının bu denli fazla olması ve yükselişine devam etmesi yanında bazı yeni iş kollarının da çıkmasını sağladı. Sosyal medya yönetimi bunlardan birisi. Artık hemen hemen her şirket ve marka sosyal medyada varlığını sürdürmek zorunda. Çünkü kullanıcı kitlesi ve müşteri potansiyeli açısından büyük bir alan olan bu mecralar her türlü konunun konuşulduğu ve tartışıldığı platformları içinde barındırıyor. Bu durum da markaların potansiyel müşterilerine giden yolun kapılarını açıyor. Dolayısıyla iyi bir sosyal medya yönetimi hem potansiyel kazanç açısından hem de kurum imajı açısından oldukça önemli bir yer teşkil ediyor.

Dijital pazarlama anlamında da sosyal medyanın etkisi tahmin ettiğimizden fazla. Artık online alışveriş ve e ticaretin kolaylıkla yapılabilmesi markaların sosyal medya platformlarına olan ilgisini artıran bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü müşterilerinize ulaşmanın ve az bütçeyle etkili bir reklam çalışmasına olanak tanıyan bu ortamlar aynı zamanda marka imajınızın ve değerinizin de artmasını sağlayacaktır.

Sanal mecraların halihazırda bu kadar mühim bir konumda olması sosyal medya yönetimi konsuna daha fazla ağırlık vermemizi gerektiriyor. Markanızın tanıtımı, reklamların düzenlenmesi, içerik yönetimi, diyalog yönetimi ve analiz kısmı bu işin temel başlıkları arasındadır. Doğal olarak sosyal medya yönetimi derken tüm bunların aynı çatı altında yapıldığı ve etkili bir sonuca ulaşmak için doğru yoldan uygulanması gerektiğini unutmayalım. Çünkü sosyal medya yönetimi basit bir uğraş gibi görünse de aslında yaratıcılığın ve yeniliğin en önemli anahtar olarak kullanıldığı bir alandır. Sürekli gündemi takip etmeniz, markanıza uygun ve hedef kitlenize yönelik içerikler üretmenizin yanı sıra gerçek zamanlı iletişim kurmanız da gerekir. Ayrıca hedef kitlenizi özel hissettirmeniz marka sadakati açısından olduğu gibi sosyal medya açısından da olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Çünkü bu mecralarda adınızdan ne kadar sık ve olumlu bahsedilirse farkınıza varılması ve marka bilinirliğinizin artmasına katkı sağlayacaktır.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Galiba artık hepimiz sosyal medya yönetimi konusunda hemfikiriz. Peki doğru bir sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını iyi bilmemiz bizi rakiplerimizden bir adım öne çıkaracağı gibi sosyal medyanın gerçek gücünü görmemize de olanak tanıyacaktır. Sosyal medya yönetimi hayatın kendisi gibi sürekli bir döngü içerisinde olmalıdır. Zira bu durum sizinde bu mecralarda devamlı aktif olmanız ve güncelliğinizi yitirmemeniz anlamına gelmektedir. İyi bir sosyal medya yönetiminin olmazsa olmazlarını maddeler halinde irdelemeye çalışalım.

İçerik Yönetimi

Sosyal medya denince herhalde hepimizin aklına bu konu geliyor. Çünkü aslında sosyal medyanın varoluş sebebi olarak bu konuyu ele alabiliriz. Yukarda da bahsettiğimiz gibi aslında sosyal medya içeriklerinin büyük bir kısmını yine kullanıcılar oluşturuyor. Örnek verecek olursak üç büyüklerden olan Twitter içeriklerinin %90’ını kendi kullanıcıları oluşturmakta. Dolayısıyla bu durum içerik konusuna gereken önemi vermemiz konusunda bizlere iyi bir fikir veriyor.

Online mecralarda farklılaşmak ve özgün kalmak amacıyla içeriklerimizin markamızı ve bizi yansıtması ön planda tutulmalıdır. Çünkü insanlar kopya içeriğe önem vermiyorlar aksine bu durumdan hiç hoşnut değiller. Ama özgün içerik üreterek hem farkındalık yaratmak hem de insanların daha fazla etkileşimde bulunmasına yol açabilirsiniz. Örneğin Onedio‘nun bu kadar büyümesi ve popüler olmasının sebepleri arasında içerik üretimini gösterebiliriz. İnsanların merak ettiği ve ilgilendikleri konular hakkında gayet kaliteli ve etkileşimsel içerikler üreterek insanların ilgi odağı haline gelmeyi başardılar. Dolayısıyla bu mecralarda var olmak ve ses getirmek istiyorsak özgün ve kaliteli içerik üretmekten başka çaremiz yok. Ayrıca interaktif iletişim açısından eğlenceli testler ve uygulamalar sunmak kullanıcıyı elinizde tutmak açısından önemli olan diğer bir noktadır. Bu tip uygulamalar hem olayın eğlenceli bir boyuta bürünmesine olanak tanırken hemde karşılıklı etkileşimin olması insanların daha çok tercih edeceği bir yer olmasını da sağlıyor.

Görsel içerikler normal metinlere göre daha fazla etkileşim alarak insanların dikkatini çekiyorlar. Dolayısıyla bu durumu göz önünde bulundurarak hazırladığımız içerikleri görsellerle süslememiz daha etkili olacaktır. Görsel içeriklerin etkileşim oranı metinlere göre daha fazla olduğundan içerikler artık son zamanlarda daha fazla görsel içermeye başladılar. İnsanın dikkatini daha çok çeken bu materyaller özellikle istatistiksel olarak tercih bakımından daha ön plandadırlar.

Diyalog Yönetimi

Sosyal mecra üzerinde verilen mesaj karşı tarafla iletişime geçip bir diyalog halini aldığında o zaman belirli bir mesafe kat edilmiş demektir. Çünkü bu tip geri dönüşler sizin insanlar tarafından konuşulduğunuz anlamına gelir. Dolayısıyla iyi bir diyalog yönetimi yapmak ve kullanıcılarınıza değerli olduklarını hissettirmek onların marka sadakati konusunda size daha yakın olmalarını sağlayacaktır. Hedef kitlenizi iyi tanımak paylaşımlarınızın bu minvalde olmasına imkan tanıyacağı gibi aynı zamanda stratejik konularda da yardımcı olacaktır. Potansiyel müşterilerinizi ve mevcut kullanıcılarınızın bu şekilde kendilerini özel hissetmelerini sağlayabilir ve her daim yanınızda durmalarını mümkün kılabilirsiniz.

Reklam Yönetimi

Her geçen gün internet reklamlarının artması hem de arama motorları ve sosyal ağların kendi reklam platformlarını daha iyi bir hale getirmeye çalışmaları internet reklamlarına olan ilginin her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Doğal olarak bu durum sosyal ağlar açısından reklamın öneminin gün be gün yükselmesi anlamına gelmektedir. Geleneksel reklamların yerine internet reklamlarını kullanmak hem daha az maliyetli olmasının yanı sıra hemde hedef kitleye ulaşma ve veri analizi açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Doğru reklam çalışması hedef kitleyi iyi analiz ederek onların ihtiyaçları doğrultusunda yapılarak maksimum etkiyi oluşturması için yapılmalıdır.

Analiz

Sosyal medya veri analizi zaman zaman sıkıntılı bir süreç doğurabiliyor. Yaptığınız çalışmaların ve reklamların etkisini ölçümlemek ve neticesini değerlendirmek adına veri analizi mahiyet bakımından oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla bu konunun yeterince irdelenmesi gerekiyor. Sosyal ağların verdiği veriler çoğu zaman yetersiz kalıyor. Bunun sonucunda ise sosyal medya monitoring dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Bunun için bazı araçlar kullanarak sosyal medya analizinizi yapmanız ve daha iyi bir strateji oluşturmanız kolaylaşacaktır. Unutmayın ki bu tür analizler önünüzü görmeniz ve hedef kitle davranışlarınızı incelemeniz açısından değerlidir. Bu araçlara örnek olarak Brand24 ve Mention‘ı verebiliriz.

Efektif bir sosyal medya yönetimi yapmak ve her daim kullanıcının ilgisini çekmek için bu bahsettiğimiz kuralları ereğine göre kullanmanız oldukça fayda sağlayacaktır. Diğer yandan kullanıcı deneyimini ( UX ) ön planda tutmanız ve hedef kitlenize yönelik özgün içerikler üretmeniz her zaman sizi rakiplerinizin önüne taşıyacaktır.

 



3 yorum

  • raziye

    Sosyal medyanın değerini bir kez daha anladım. Teşekkürler

  • Ahmet Doğan

    Sosyal medya yönetimi gerçekten uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu durumu yeterince önem vermezsek istediğimiz başarıyı yakalayamayız. Yazı için teşekkürler.

  • Sevtap Güner

    Sosyal medya yönetimi yaptığını söylesen birçok dolandırıcı var. Hesabınızı fake profillerle doldurup üzerine para istiyorlar. Güvenilir kişi veya sosyal medya ajansları ile çalışmanızı öneririm.

Bir cevap yazın